marți, 3 mai 2011

1984 - Aici si Acum !(3)


Referindu-ne din nou la opera orwelliană, să ne aducem aminte de termenii „newspeak”, limba artificială manufacturată de către Partid: Minitrue, „Minister of Truth” desemna instituția care se ocupa cu permanenta rescriere a istoriei, în funcţie de interesele regimului; Minipax „Minister of Peace”, instituţie care se ocupa cu... războiul, sau Miniplenty „Minister of Plenty” (Ministerul belşugului) care controla întreaga economie. Lagărele de muncă forţata se numeau „Joycamp” (tabără-bucurie).

Putem astăzi remarca atât de evidenta alterare de sens pe care au suferit-o unele cuvinte (noţiuni) în zilele noastre, alterare care nu este deloc departe de „newspeak”-ul orwellian. Să luăm un exemplu:

Discriminare: La început, acest cuvant însemna a separa, a face deosebire, a face distincţie, a distinge. – Din lat., it. discriminare, fr. discriminer. Astăzi, sensul este unic si simplu: rasism. Dogma epocii actuale consfinţeşte că nu există nicio diferenţă între rasele umane. Cine gândește altfel, comite un „thoughtcrime”. A sugera că ar putea exista diferențe între rase este, astăzi, erezia supremă. In același timp, diferențele (!) culturale dintre rase trebuie respectate și protejate prin lege! Ar putea părea paradoxal și absurd, dar ne întoarcem din nou la Orwell : „doublethink” - capacitatea de a susține și a fi convins de adevărul a două enunțuri total contrare.

Mai putem iarăși remarca faptul că, dimpotrivă, două noțiuni care par opuse, semnifică, practic același lucru: "affirmative action" și „rasism”. Rasismul știm cu toții ce este. Affirmative action ar trebui să însemne „acțiunea corectă”, în fapt, este vorba de tratamentul preferențial acordat unui anumit grup minoritar. Așadar... tot discriminare, tot rasism, tot apartheid... Cu diferența că, în timp ce affirmative action este nu doar o procedura legală, ci chiar promovată și susţinută de stat, rasismul este... hate crime! Adică o crimă ca oricare alta, doar că pedepsită mai aspru deoarece își are rădăcinile in thoughtcrime – infracțiune de gândire, delict de opinie.

Newspeak, Doublethink, sunt astăzi mai prezente decât oricând. Astăzi, se numește Dreptate, Justiție, Echitate ideea de a pedepsi un întreg grup social, o întreagă rasă, pentru niște presupuse acte de opresiune comise de antecesori. Pentru că în urma cu sute de ani, niște africani au fost luați sclavi de către albi (procedura care, în fond, era extrem de uzuală și în comunitățile africane ale epocii, pe lângă canibalism și sângeroase războaie tribale...), toți actualii membri ai rasei caucaziene, striviți de o eternă și impardonabilă culpă istorică, au datoria de a se auto-discrimina în favoarea minorității de culoare.

Evident, asta nu e totul. Sistemul nu vrea doar să-l asculți și să i te supui orbește. Precum în vizionara operă a lui George Orwell, trebuie să știi că aşa e bine, să fii convins pana în cea mai intimă fibră, până în cel mai din străfund neuron al creierului tău proaspăt spălat, că Big Brother are dreptate.

Și, precum în amarul final al romanului „1984”, să ajungi, în cele din urmă , să-l iubești pe Marele Frate !

Niciun comentariu: